eIDAS, een nieuw regime voor digitale handtekeningen

Geavanceerde en gekwalificeerde handtekening nu overal in de EU rechtsgeldig

Met eIDAS worden de uiteenlopende vormen van digitale handtekeningen en digitale transacties door lidstaten wederzijds erkend. eIDAS borgt dus dat in alle EU-landen dezelfde wetgeving geldt als het om elektronische handtekeningen gaat. In alle EU-landen zijn vanaf 1 juli 2016 de geavanceerde, zoals die in e-UUR, en gekwalificeerde elektronische handtekeningen volledig rechtsgeldig. Deze digitale handtekeningen hebben dan overal dezelfde volledige rechtsgeldigheid als een nat geschreven handtekening. In een eerdere blogpost schreven we al over de verschillen tussen de gewone, de geavanceerde en de gekwalificeerde digitale handtekening. Lees deze blog gerust nog eens!

Nationale wetgeving bepaalt: handtekening wel/niet benodigd

eIDAS vervangt iedere strijdige nationale wet omtrent elektronische handtekeningen. Maar eIDAS introduceert ook een wettelijk kader voor andere types van vertrouwensdiensten die support geven aan elektronische transacties, zoals elektronische zegels, time-stamping, diensten voor elektronisch aangetekende bezorging en website-authenticatie. In tegenstelling tot zijn voorganger – de Richtlijn elektronische handtekeningen uit 1999 – hebben landen met eIDAS niet langer het recht om hierop nog eigen wetgeving toe te passen. Wel bepaalt nationale wetgeving nog steeds op welke documenten er wel of geen handtekening op benodigd is.

Heb je vragen over deze nieuwe wetgeving omtrent digitale handtekeningen? Wij beantwoorden ze graag!

Hoe belangrijk is IT voor de uitzendbranche?

Blijf op de hoogte van de nieuwste IT ontwikkelingen voor de Flexbranche. 

Je kunt je op elk moment uitschrijven

Lees ook

In 5 minuten een flexkracht onboarden

Akyla versnelt onboarding flexkrachten met Rabobank en Signicat Dit artikel tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Signicat Bij...

Flexmarkt interview: “De oplossing voor een krappe arbeidsmarkt ligt voor het oprapen”

In het Flexmarkt ICT magazine van april 2023 werden onze CEO’s Martin Schievink (Akyla) en Gerard Mulder (Textkernel) geïnterviewd door...

Event: The future is now! Kom jij ook?

Ontdek hoe je de employee journey kunt versterken met IT. Meld je aan voor het IT event voor uitzendbedrijven op 25 mei 2023.

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf

Geheel vrijblijvend