De laatste tips, tricks, updates & nieuws
Werven en selecteren als payroller? Geen paniek, dít is jouw oplossing
Stan Olde Wieverink

Stan Olde Wieverink

16 September 2019

Van de meeste van onze payrollklanten horen we dat ze na de ingang van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) nog wel payrolling blijven aanbieden. Payrollen is straks immers nog wel mogelijk, máár… Het wordt aanzienlijk duurder. Je kunt geen gebruik meer maken van de flexibiliteit van de CAO voor Uitzendkrachten én moet ook op de secundaire arbeidsvoorwaardelijk gelijke kosten dragen. Payrolling bestaat straks dus vooral uit ontzorgen en het dragen van risico’s. Maar wat moet jouw organisatie gaan doen om de overstap naar uitzenden te maken?

Wil je wél blijven genieten van de voordelen van uitzenden?

In het kort moet jouw payrollorganisatie:

  • aan de slag met (het voldoen aan) de allocatieve functie;
  • contractuele afspraken maken m.b.t. exclusiviteit.

Wat moet jouw payrollorganisatie nog doen om over te gaan naar uitzenden?

Of jouw organisatie voldoende de allocatieve functie vervult als het om jullie flexkrachten gaat, wordt bepaald door de zes indicaties van payroll. In een blog die we een tijdje geleden al schreven, vind je die indicaties overzichtelijk op een rij. Voor het gemak benoemen we ze hieronder nogmaals voor je:

  • Heeft jouw organisatie de flexkracht zelf geworven en geselecteerd door bijvoorbeeld plaatsing van een vacature, het actief benaderen van potentiële flexkrachten en het actief benaderen van inleners?
  • In welke mate heeft de inlener zich bemoeid met het werving- en selectieproces?
  • Is de flexkracht eerder in dienst of op een andere manier werkzaam geweest voor de inlener (draaideurconstructie)?
  • Is er sprake van een tijdelijke vraag naar arbeid (piek en ziek)?
  • Zijn de te verrichten werkzaamheden en/of is de functie van de flexkracht van structurele aard?
  • Heeft jouw organisatie in het geheel wel of geen allocatieve activiteiten verricht?

Door dit lijstje te doorlopen en de vragen te beantwoorden, kun jij (per geplaatste flexkracht) gemakkelijk checken of er sprake is van een allocatieve functie. Is er géén sprake van een allocatieve functie, dan is er dus sprake van payroll en niet van uitzenden. Aan de hand van deze ‘checklist’ kun je zo ook vaststellen wat jouw payrollorganisatie nog moet doen om over te gaan naar uitzenden – dat wat jij zo graag wilt.

Werven en selecteren… Voor een payrollorganisatie niet gebruikelijk

Maar daarin schuilt ook meteen een probleem. Een flink probleem ook, want uitzenden vraagt om een andere inrichting van je organisatie. Heel concreet: jullie moeten gaan werven en selecteren, iets wat voor een payrollorganisatie natuurlijk niet gebruikelijk is. Jullie mensen zijn er niet voor opgeleid, jullie systemen zijn er niet op ingericht… Paniek!

Eenvoudig werven en selecteren in een portal

Gelukkig hebben wij een module in onze software, die jou als payroller, hier goed bij kan helpen. Met e-UUR kun jij straks eenvoudig nieuwe flexkrachten werven en selecteren, eenvoudig vacatures opbouwen én gemakkelijk vacatures plaatsen op je eigen jobboard en op gekoppelde vacaturesites. Uiteraard zoals je van ons gewend bent met een aantal slimme tools, zodat je zonder problemen en al te veel moeite de allocatieve functie kunt vervullen.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk nu al de mogelijkheden of neem contact met ons op voor meer informatie over onze oplossing.

Eenvoudig werven en selecteren?

Stan Olde Wieverink

Over Stan Olde Wieverink

Elk bedrijf heeft verhalen te vertellen. Niet alleen verhalen over zichzelf, maar ook verhalen van klanten! Verhalen die niet alleen de doelgroep aanspreken, informeren, verrassen en beïnvloeden, maar verhalen die ook echt laten zien hoe het verschil gemaakt kan worden! Als online marketeer bij Akyla combineer ik dagelijks gave verhalen met creatieve marketing. Ik help professionals van uitzenders en payrollers om oplossingen te vinden voor specifieke problemen binnen de branche. Oplossingen die passen bij hun unieke identiteit. Oplossingen die hen helpen om hun inleners en flexkrachten beter te bedienen.

98 artikelen van Stan

Direct contact

Kom direct met ons in contact. Wij helpen je graag verder!

photo-avatar-bg

Ben je enthousiast?

Ben je een uitzender, payroller of detacheerder?
Heb je vragen over onze software neem dan contact met ons op!