Akyla
De laatste tips, tricks, updates & nieuws
Werk jij veel met de TLN cao of VVT cao? Dan is deze blog speciaal voor jou

De cao Beroepsgoederenvervoer (TLN). Voor uitzend- en payrollorganisaties die hiermee te maken hebben, is deze cao een doorn in het oog. De TLN cao kent namelijk veel uitzonderingen en veel verschillende toeslagen, omdat het vaak om onregelmatige uren gaat. Het gevolg: als backoffice medewerker of intercedent zit je gerust twee dagen per week ‘met de neus in deze cao’. Wellicht herken jij dit ook. En dan hebben we het alleen nog maar over de tijd die de TLN cao je kost, nog niet eens over de altijd aanwezige kans dat je fouten maakt tijdens het verwerken van de cao-regels en tijdens het toepassen van de inlenersbeloning. Hoe dat komt? Bij de meeste organisatie, en hoogstwaarschijnlijk bij jou ook, is dit handmatig werk. En waar mensen werken, worden fouten gemaakt.

TLN cao en VVT cao: de lastigste cao’s van Nederland

Overigens is in dit verhaal de cao Beroepsgoederenvervoer één-op-één te vervangen door de cao van Verpleeg- & Verzorgingshuizen & Thuiszorg (VVT). Samen met de TLN cao behoort de VVT cao namelijk tot de lastigste cao’s van Nederland. VVT is de grootste cao van Nederland, en ook deze kent veel uitzonderingen en verschillende toeslagen. Het juist toepassen van de inlenersbeloning is ook hierbij geen pretje. Werk je met de VVT cao, dan weet jij dit als geen ander. Het kost je wekelijks veel tijd en moeite om de cao goed te interpreteren én om de inlenersbeloning voor alle flexkrachten goed toe te passen. Helemaal als je ook nog eens te maken hebt met inleners waarmee jouw uitzend- of payrollorganisatie (veel) extra afspraken heeft gemaakt.

Automatische cao-ontrafelaar, ook voor ingewikkelde cao’s als TLN of VVT

Gelukkig is er een oplossing: een automatische cao-ontrafelaar. Een dergelijke tool is dé oplossing om jouw werk te vergemakkelijken en iedere week weer tijd te besparen – ook als je met een ingewikkelde cao als TLN of VVT werkt. Je werkt namelijk gestandaardiseerd én wordt gedwongen om bij inleners de juiste informatie uit te vragen. Dit zorgt ervoor dat je veel meer compliant kunt verlonen en dat flexkrachten betaald krijgen waar ze recht op hebben. Het garandeert je dus ook dat je groot gedeelte van de inlenersbeloning correct toepast, waardoor vervelende consequenties van het niet juist toepassen (denk aan een boete van de SNCU of SNA) je bespaart blijven. Bovendien is de cao-ontrafeling intern veel gemakkelijker over te dragen, bijvoorbeeld bij vakantie of ziekte.

Xplican: dé oplossing voor cao-ontrafeling

Niet alle automatische cao-ontrafelaars kunnen de ingewikkelde TLN cao en VVT cao aan, maar er is er eentje die dit zeker kan: Xplican. In Xplican bouw je de bewuste cao eenvoudig en snel zelf om naar een cao-profiel. Inderdaad, je bent volledig zelfredzaam. In het profiel geef je aan welke toeslagen en vergoedingen toegepast moeten worden. Vervolgens kun je per inlener een specifiek profiel maken, waardoor je altijd voldoet aan de geldende inlenerbeloning. Ook goed om te weten: het profiel is eenvoudig te updaten. Wijzigt de TLN cao of VVT cao, dan is het wijzigen van het bijbehorende cao-profiel ook heel makkelijk.

“Xplican kan de cao Beroepsgoederenvervoer met gemak aan

Het bewijs dat Xplican goed werkt is al meerdere malen geleverd, onder meer aan Debby Smits, Business Architect bij Logistic Force. “We hebben momenteel achttien kantoren en op ieder kantoor zit een partner die bekend is met de cao’s van onze klanten. Ongeveer zeventig procent valt daarbij onder de cao Beroepsgoederenvervoer (TLN) – zoals beschreven een zeer uitgebreide en ingewikkelde cao. Xplican kan de cao met gemak aan. Het systeem berekent geheel automatisch de overuren, de toeslaguren en de onkostenvergoedingen waar flexkrachten recht op hebben recht op heeft. Uren, overuren, toeslaguren: wanneer gebruik je wat? Daarin verschilde het nogal eens in interpretatie. Met Xplican is alle speelruimte weggenomen. We hebben er geen omkijken meer naar – en je kunt vast wel nagaan hoeveel tijd ons dit wekelijks scheelt.”

Cao-ontrafeling met Xplican: “het kan simpelweg niet misgaan”

Ook Marco Reder, projectmanager bij Consolid, heeft het bewijs van dichtbij gezien: “Met de TLN-cao, de cao van Transport en Logistiek Nederland, konden wij in korte tijd de grootste klappen maken. Met Xplican kunnen we uren ontrafelen door urenbriefjes met van-tot-tijden aan te maken (dit doen wij zelf of gebeurt door onze flexkrachten of inleners) of door een importtool te gebruiken. De uren worden daarna automatisch ontrafeld en omgezet tot een ontrafeld urenbriefje mét vergoedingen en toeslagen. Het kan simpelweg niet misgaan en het is dan ook een grote ontlasting voor onze backoffice.”

Xplican voor jouw uitzend- of payrollorganisatie

Werk jij ook met de TLN cao of VVT cao en ben je nieuwsgierig geworden naar de complete klantverhalen van Logistic Force en Consolid? Hier vind je de case van Logistic Force, hier de case van Consolid. Lees ze rustig door en ontdek welke resultaten ook jouw uitzend- of payrollorganisatie met Xplican kan behalen. Wil je daarna nog meer weten? Bekijk dan eens de producttour van Xplican of vraag de productsheet aan.

Lees het verhaal van Logistic Force

Stan Olde Wieverink

Over Stan Olde Wieverink

Marketing @ Akyla

107 artikelen van Stan

Direct contact

Kom direct met ons in contact. Wij helpen je graag verder!

photo-avatar-bg

Ben je enthousiast?

Ben je een uitzender, payroller of detacheerder?
Heb je vragen over onze software neem dan contact met ons op!