De wet is aangenomen door de eerste kamer

We schreven er eerder al een aantal blogs over, maar sinds 28 mei 2019 is de kogel echt door de kerk. Die dag is in de Eerste Kamer de wet Arbeidsmarkt in balans (WAB) aangenomen. Hoogste tijd om hier een uitgebreide pagina aan te wijden, waarop jij als payroller alle informatie vindt die je nodig hebt.

WAB
Eerst even in het kort: wat is de WAB ook alweer?

Alles wat je moet weten over de WAB

De wet Arbeidsmarkt in balans (WAB) verkleint de kosten en risico’s tussen vast werk en flexwerk. Hierdoor krijgen mensen in een kwetsbare positie meer perspectief, terwijl tegelijkertijd flexwerk mogelijk blijft.

De reden waarom de WAB is aangenomen, is de volgende. Vaste contracten bieden medewerkers veel bescherming, terwijl flexcontracten die bescherming nauwelijks bieden.

Het verschil in kosten en risico’s maakt dat werkgevers vaak terughoudend zijn om medewerkers in vaste dienst te nemen. Veel werkende Nederlanders belanden zo onnodig vaak in flexbanen, waarbij ze nauwelijks perspectief hebben op zekerheid. De WAB is in het leven geroepen om de verschillen tussen flexwerk en vast werk verkleinen. Dankzij deze wet wordt het voor werkgevers namelijk aantrekkelijker om medewerkers een contract met meer zekerheid te geven. Tegelijkertijd blijft flexwerk wel mogelijk, zij het met andere regels. Hierover later meer.

Wat is de impact van de WAB op payroll?

De meeste maatregelen die binnen de WAB zijn vastgelegd, gaan in op 1 januari 2020. Als payroller heb je dus nog even om je voor te bereiden. Dat moet ook wel, want de WAB heeft een grote impact op payrolling. Lees ook deze zeer uitgebreide blog over de impact van de WAB op payroll. Met de ingang van de wet krijgen payrollwerknemers recht op dezelfde rechtspositie en dezelfde arbeidsvoorwaarden als medewerkers die in (vaste) dienst zijn bij de inlener.

Wat betekent dit voor de rechtspositie van een payrollmedewerker?

Voor de rechtspositie van een payrollmedewerker geldt dat de wettelijke ketenregeling van de inlener van toepassing is: maximaal drie tijdelijke contracten in drie jaar. De contractflexibiliteit die in de uitzendwereld geldt – zoals in Fase A en B – is bij payrolling niet langer van toepassing. Ook kan er bij payrolling geen beroep meer worden gedaan op het uitzendbeding en de (langere) uitsluiting van de loondoorbetalingsplicht.

Wat betekent dit voor de arbeidsvoorwaarden van een payrollmedewerker?

Qua arbeidsvoorwaarden ben je als payrollorganisatie na de invoering van de WAB verplicht om voor iedere payrollmedewerker alle arbeidsvoorwaarden van de inlener toe te passen. Dit betekent dat payrollmedewerkers – net als vaste medewerkers – recht krijgen op zaken als een dertiende maand, vakantiedagen, scholingsregelingen en verlofregelingen.

Leestip tussendoor: lees ook eens deze zeer uitgebreide blog over de nieuwe indicaties van payroll onder de WAB.

Op zoek naar een oplossing?

De oplossing van Akyla

Meer weten?

Bekijk de oplossing van Akyla

e-uur app