Veel uitzenders werken met raamovereenkomsten en inleenovereenkomsten, maar wat is nu precies het verschil en wat zijn de voordelen van een raamovereenkomst ten opzichte van een inleenovereenkomst?
Welke overeenkomsten zijn er?
In de basis bestaan er twee overeenkomsten, de inleenovereenkomst (ook wel de inleenbevestiging genoemd) en de raamovereenkomt (ook wel eens de mantelovereenkomst genoemd). Omdat deze termen vaak door elkaar gebruikt worden hebben we de basis vastgelegd in de onderstaande afbeelding. Hierin is te zien dat de termen op meerdere plekken gebruikt kunnen worden. Zo kun je een inleenovereenkomst en ook een inleenbevestiging hanteren.
De inleenovereenkomst
In een inleenovereenkomst zijn vooral, los van het tarief, de bepalingen over de duur van de opdracht en een eventuele vervanging van de uitzendkracht van belang. Een inleenovereenkomst kun je dus ook zien als een overeenkomst specifiek voor een plaatsing. Vaak wordt de overeenkomst ook gezien als inleenbevestiging, omdat hiermee de opdracht is bevestigd.
Een overeenkomst voor bepaalde tijd kan zijn:
Voor een vaste periode (van datum tot datum)
Voor een bepaalbare periode (bijv. vervanging tijdens zwangerschapsverlof)
Voor en bepaalbare periode die de vaste periode niet overschrijdt (bijv. een overeenkomst waarin een werkneemster van de opdrachtgever die met zwangerschapsverlof gaat en vervangen wordt door een uitzendkracht. De overeenkomst eindigt in ieder gevalt op bijv. 15 januari.)
Een inleenovereenkomst is dus een interessante optie als je voor een bepaalde tijd behoefte hebt aan flexibel personeel. Je kunt zo personeel vrij snel inzetten voor je bedrijf, maar ook op korte termijn weer stopzetten. Een inleencontract ga je aan met een bemiddelingsbureau dat personeel aan jou uitleent (uitzend-, detacheringsbureaus en payrollbedrijven).
De raamovereenkomst
In een raamovereenkomst staan geen details maar hoofdlijnen. De overeenkomst regelt dus verantwoordelijkheden en formele zaken. Een dergelijke overeenkomst gaat men vaak aan als er sprake is van een langere periode waarover de diensten afgenomen moeten worden. Naast de raamovereenkomst moet nog wel een inleenovereenkomst per ingehuurde uitzendkracht worden getekend. Hierin staan de gegevens van de uitzendkracht, het dagtarief en de duur van de inleen.
Het voordeel van een raamovereenkomst is dat de rechten en plichten vooraf vastgelegd zijn, hierdoor hoeven beide partijen alleen maar te verwijzen naar de eerder opgestelde raamovereenkomst. Dit is een duidelijk efficiencyvoordeel.
Een ander voordeel is het feit dat je bij een raamovereenkomst niet verplicht bent tot afname, tenzij anders is opgenomen. Dit maakt het makkelijk om snel en eenvoudig uitzendkrachten te kunnen inzitten voor je organisatie.
Digitaliseer je overeenkomsten
Wil je nog efficiënter te werk gaan? Maak dan de keuze om met een portal te gaan werken. Zo kun je eenvoudig digitaal contracten genereren en deze digitaal ter ondertekening aanbieden bij je opdrachtgevers. Dit scheelt je veel tijd en maakt het voor je opdrachtgevers nog eenvoudiger om snel te kunnen starten!