De laatste tips, tricks, updates & nieuws
Vers van de pers: e-UUR & de WAB
Stan Olde Wieverink

Stan Olde Wieverink

13 August 2019

Je kunt het niet gemist hebben: met een kleine meerderheid van stemmen heeft de Tweede Kamer op 5 februari 2019 de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) aangenomen. De wet heeft gevolgen voor payrollers, en dus ook voor veel klanten van Akyla. Ben jij ook payroller? Lees dan snel deze blog en bekijk hoe wij je kunnen helpen met de WAB.

Een leestip om mee te beginnen: twee blogs over de WAB

Voordat je verder leest wijzen we je graag op de tweede eerdere blogs die wij over de WAB schreven: Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB): de impact op payroll (een gastblog door Bas Verheyden, van Surquin en Verheyden Advocaten) en Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB): de nieuwe indicaties van payroll. Hierin worden de gevolgen van de WAB voor jouw payrollorganisatie uitgebreid uitgelegd.

De WAB in het kort uitgelegd

Een stapje terug: de WAB, hoe zit het ook alweer? Op dit moment wordt alleen bij het bepalen van de ontslagvolgorde door UWV een juridisch verschil gemaakt tussen ‘normaal’ uitzenden en payrollen. Voor het overige is er juridisch geen verschil tussen payrollen en uitzenden. Als payroller kun jij daarom nu nog gebruik maken van het lichter arbeidsrechtelijke regime dat ook voor uitzenders geldt. Vanaf 1 januari 2020 kan dat echter niet meer: de WAB maakt dan een einde aan het lichte arbeidsrechtelijke regime voor payrollers. Voor jou als payroller geldt dus vanaf dan het gewone arbeidsrecht. En zoals je hoogstwaarschijnlijk al weet – en je ook kunt lezen in de twee blogs die we eerder noemden – heeft dat een grote impact op jouw organisatie.

WAB: de maatregelen voor payroll

Je mag vanaf 2020 als payroller geen gebruik meer maken van de flexibele uitzendregels. Eén van deze regels is dat het uitzendbeding direct komt te vervallen, waardoor er minder flexibele overeenkomsten kunnen worden aangeboden.

Daarnaast is één van de maatregelen dat alle arbeidsvoorwaarden en afspraken van de opdrachtgever moet toepassen wanneer een payrollmedewerker dezelfde of een gelijkwaardige functie vervult als de werknemers van de opdrachtgever. Met uitzondering van pensioen, daar geldt een eigen regeling voor.

Om compliant te zijn aan de inlenersbeloning zul je de inlenerspecifieke afspraken toe moeten passen. In Xplican kun je deze afspraken zelfstandig inrichten, om ze vervolgens volledig geautomatiseerd te laten verlopen. Op deze manier kun je eenvoudig het ontrafelen van gewerkte uren automatiseren.

Werken met de WAB in flexportal e-UUR

Veel van onze klanten vrezen de komst van de WAB. Niet gek, want er gaat veel veranderen en dat betekent dat de software die ze gebruiken mee moet veranderen. e-UUR dus ook.
Dat is geen probleem, want Akyla speelt altijd in op trends en ontwikkelingen in de markt – en dus ook op de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Achter de schermen werken wij al tijden hard aan een speciale WAB-module in onze flexportal.

Om toch gebruik te blijven maken van de voordelen van uitzenden, zul je ook aan de eisen van uitzenden moeten voldoen. Dat betekent dat je een allocatieve functie zal moeten gaan vervullen. Daarom zijn we druk met het bouwen van een werving & selectie module in e-UUR. Zo stellen we onze payroll klanten straks in staat om met e-UUR eenvoudig nieuw personeel te werven en te selecteren, waardoor ze aan de allocatieve functie voldoen en dus gebruik kunnen blijven maken van de voordelen van uitzenden.

We helpen jou als payroller om gemakkelijk de allocatiefunctie in te vullen.

Nieuwsgierig geworden? Op 8 november 2019 komt de nieuwe module beschikbaar. Bekijk nu al de mogelijkheden of neem contact met ons op voor meer informatie over onze oplossing.

Eenvoudig werven en selecteren?

Stan Olde Wieverink

Over Stan Olde Wieverink

Elk bedrijf heeft verhalen te vertellen. Niet alleen verhalen over zichzelf, maar ook verhalen van klanten! Verhalen die niet alleen de doelgroep aanspreken, informeren, verrassen en beïnvloeden, maar verhalen die ook echt laten zien hoe het verschil gemaakt kan worden! Als online marketeer bij Akyla combineer ik dagelijks gave verhalen met creatieve marketing. Ik help professionals van uitzenders en payrollers om oplossingen te vinden voor specifieke problemen binnen de branche. Oplossingen die passen bij hun unieke identiteit. Oplossingen die hen helpen om hun inleners en flexkrachten beter te bedienen.

98 artikelen van Stan

Direct contact

Kom direct met ons in contact. Wij helpen je graag verder!

photo-avatar-bg

Ben je enthousiast?

Ben je een uitzender, payroller of detacheerder?
Heb je vragen over onze software neem dan contact met ons op!