De laatste tips, tricks, updates & nieuws
Correct toepassen van vergoedingen en toeslagen na een feestdag? Automatische cao-ontrafeling is jouw oplossing

4 April 2019

De tijd van de feestdagen komt steeds dichterbij. Hoe goed ben jij hier als uitzender of payroller op voorbereid? En ben jij klaar voor het correct toepassen van vergoedingen en toeslagen op basis van gewerkte uren?

Feestdagen doorbetaald

Een stapje terug, want hoe zit het ook alweer? Jouw flexkrachten hebben recht op doorbetaling van het feitelijk loon op feestdagen waarop wegens die feestdag niet gewerkt wordt. Dat kan uitbetaling van de feestdag ten laste van de reservering zijn, maar ook loondoorbetaling van het feitelijk loon. Voorwaarde is wel dat het moet gaan om een erkende feestdag én dat deze niet op een zaterdag en/of zondag valt. Werken (sommige van) jouw flexkrachten wél op dit soort dagen? Dan hebben zij in de meeste gevallen recht op een toeslag op hun loon.

'Vooral het doornemen en berekenen van het bestendig arbeidspatroon kan erg lastig zijn, omdat je goed inzicht moet hebben in de gewerkte uren van de afgelopen weken. Dat kost tijd. Veel tijd. '

De inlenersbeloning, de cao-regels én de verschillende fases

Veel uitzenders en payrollers verwerken en berekenen de loondoorbetaling en/of toeslagen op feestdagen nog handmatig. Dat kost tijd. Veel tijd. Vooral het doornemen en berekenen van het bestendig arbeidspatroon kan erg lastig zijn, omdat je goed inzicht moet hebben in de gewerkte uren van de afgelopen weken. Maar met zoveel verschillende factoren waar jij rekening mee moet houden, is een foutje zo gemaakt. Je hebt namelijk te maken met de inlenersbeloning, de cao-regels én de verschillende fases. Zo verschilt het per flexkracht hoeveel hij of zij op feestdagen uitbetaald krijgt.

Feestdagen voor flexkrachten verkeerd uitbetaald

Zo’n foutje waar wij over schrijven heeft natuurlijk ook vervelende gevolgen. Allereerst kost het doorvoeren van correcties immens veel tijd. Wanneer jij verantwoordelijk bent voor de verloning voor tientallen of zelfs honderden flexkrachten, zijn jouw werkdagen zo gevuld. Maar nog veel belangrijker: wanneer jij fouten maakt in het berekenen van toeslagen, betekent dit dat jouw flexkrachten een verkeerd loon uitbetaald krijgen. Oftewel: jij krijgt ontevreden flexkrachten aan de telefoon, omdat zij recht hadden op doorbetaling of een toeslag, en ze deze niet of niet volledig gehad hebben. Daarnaast loop je kans op een boete van de SNCU.

De oplossing: automatische cao-ontrafeling

Gelukkig kun jij het anno 2019 veel makkelijker en beter doen. Of nee, jij móet het makkelijker en beter doen. Je bent immers verplicht om correct te verlonen. En daar kan een automatische cao-ontrafelaar je bij helpen. Eén van de grote voordelen van een cao-ontrafelaar is dat de tool ervoor zorgt dat feestdagen veel sneller verwerkt kunnen worden. Dit resulteert in een grote ontlasting van je backoffice. Nooit meer hoef jij na een feestdag handmatig de toegekende toeslagen en vergoedingen na te rekenen. Bovendien voorkomt de tool dat jij fouten maakt, waardoor jij tijd bespaart op het doorvoeren van correcties en het te woord staan van ontevreden flexkrachten. Dat werk niet alleen sneller maar ook een stuk prettiger, iedereen wil immers plezier in zijn of haar werk hebben.

Starten met geautomatiseerd berekenen van toeslagen en vergoedingen?

Wil je een einde maken aan allerlei kleine foutjes? Wil je snel en correct je verloning kunnen doen? Nooit meer hoef jij na een feestdag handmatig de lonen na te rekenen.

Bekijk de mogelijkheden van Xplican

Direct contact

Kom direct met ons in contact. Wij helpen je graag verder!

photo-avatar-bg

Ben je enthousiast?

Ben je een uitzender, payroller of detacheerder?
Heb je vragen over onze software neem dan contact met ons op!