post
line IMAGE
Fasensysteem uitzendkrachten: heeft u het goed geregeld?
Akyla - 6 April 2016

fasensysteem

Het fasensysteem voor uitzendkrachten: Heeft u het goed geregeld?

Uitzendkrachten die langere tijd via uw uitzendbureau werken, bouwen steeds meer zekerheid op. Via verschillende uitzendfasen die elkaar na verloop van tijd opvolgen, krijgt de flexkracht steeds meer mogelijkheden voor de toekomst. Het fasensysteem geldt voor alle flexkrachten die onder de ABU- (fasen A, B en C) of NBBU-cao (fasen 1, 2, 3 en 4) vallen en biedt zowel deze flexkrachten als uw inleners optimale helderheid en een grote mate van houvast. Fase A staat ongeveer gelijk aan fase 1 en 2, fase B aan fase 3 en fase C aan fase 4.

Rechten, voordelen en nadelen in het fasensysteem

Maar weet u wat de verschillende fasen inhouden en waar uw flexkrachten in de verschillende fasen recht op hebben? En waar u als uitzendorganisatie in de verschillende fasen rekening mee moet houden? In deze blog leggen we het u graag uit.

Fase A bestaat uit 78 losse gewerkte weken

Fase A van het fasensysteem kent een onbeperkt aantal uitzendcontracten en duurt 78 weken. Het aantal gewerkte uren per week is niet van belang, alleen het aantal weken telt. U hoeft de flexkracht in deze fase geen urengarantie te geven.

Uitzendbeding in fase A

Fase A biedt u de grootste flexibiliteit; u kunt flexkrachten inzetten zonder een al te grote binding aan te gaan. Wanneer u dat wilt, heeft u in fase A namelijk het recht om met een uitzendbeding te werken. In dat geval eindigt het dienstverband van de flexkracht bij ziekte of wanneer uw inlener de uitzendopdracht (tussentijds) opzegt. Let wel, hierbij is een aanzegtermijn opgenomen in de uitzend-cao, oftewel: u moet uw flexkracht tijdig op de hoogte stellen van de beëindiging van de opdracht. Houdt u zich niet aan de aanzegtermijn, dan eindigt de overeenkomst wel, maar heeft de flexkracht recht op loon over die dagen. De flexkracht moet in dat geval wel beschikbaar blijven voor nieuwe werkzaamheden (passende arbeid).
Maar let op, ook de flexkracht heeft rechten. Uw flexkrachten kunnen onder het uitzendbeding elk moment beslissen om te stoppen met werken. Ook dan eindigt de uitzendovereenkomst.
De flexkracht is dan wel verplicht om dit uiterlijk één werkdag voor de beëindiging bij u te melden. Wilt uw inlener gedurende een langere periode over dezelfde flexkracht(en) beschikken, dan kunt u het uitzendbeding uiteraard beter achterwege laten.

Regeling bij werkonderbreking

Heeft uw flexkracht in fase A een werkonderbreking van meer dan 6 maanden, dan begint de telling van 78 weken opnieuw.

Pensioenopbouw in fase A

Is uw flexkracht ouder dan 21 jaar? Dan heeft hij of zij na 26 weken in fase A van het fasensysteem het recht om pensioen op te bouwen. Het persoonlijke opleidingsbudget In de uitzend-cao is ook het opleidingsaspect goed geregeld. Na de eerste 26 weken begint de flexkracht met het opbouwen van een persoonlijk opleidingsbudget. Zo kunt u optimale aandacht besteden aan de opleidingswensen van uw flexkrachten, zodat de kwaliteit van het werk en de motivatie van uw flexkrachten geborgd wordt.

Fase B duurt 4 jaar of 6 contracten

Heeft uw flexkracht fase A voltooid en blijft hij of zij werken voor uw uitzendbureau, dan komt de flexkracht in fase B. Ook als de flexkracht er even tussenuit gaat, maar binnen 26 weken weer wordt uitgezonden via uw organisatie, zit hij of zij in fase B. Fase B duurt maximaal 4 jaar of eindigt na 6 contracten. U sluit met de flexkracht een contract af voor bepaalde tijd. In fase B kan het uitzendbeding dus niet worden toegepast, omdat er sprake is van een contract voor bepaalde tijd.

Regeling bij werkonderbreking

Heeft de flexkracht langer dan 13 weken niet gewerkt, dan valt hij of zij terug naar het begin van fase B van het fasensysteem. Na 26 niet gewerkte weken valt de flexkracht terug naar het begin van fase A.

Recht op loon en urengarantie

Flexkrachten die in fase B zitten, hebben ook recht op (een gedeelte van hun) loon wanneer er geen werk voor ze is. Daarnaast hebben zij ook recht op urengarantie. In principe moet u er als uitzendbureau dus voor zorgen dat er voor flexkrachten in fase B altijd werk is. Weigert de flexkracht uw aanbod? Dan vervallen zijn of haar rechten op vervangend werk en vervalt het recht op doorbetaling van loon.

Fase C is de fase voor onbepaalde tijd

Na maximaal 2 jaar in fase B óf 8 contracten heeft de flexkracht recht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Fase C begint zodoende als de flexkracht direct na voltooiing van fase B blijft werken, of als hij of zij binnen 13 weken na voltooiing van fase B opnieuw wordt uitgezonden door dezelfde uw organisatie. In fase C kan geen uitzendbeding worden opgenomen.

Beëindiging van een opdracht door de inlener

Wanneer uw inlener de opdracht met een flexkracht beëindigt, blijft de overeenkomst tussen de flexkracht en uw uitzendorganisatie bestaan. U bent dus verplicht een gedeelte van het loon door te betalen. Ook moet uw passende vervangende arbeid voor de flexkracht zoeken, na het wegvallen van zijn of haar laatste opdracht. Weigert de flexkracht uw aanbod? Dan vervallen, net als in fase B van het fasensysteem, zijn of haar rechten op vervangend werk en vervalt het recht op doorbetaling van loon.

Beëindiging overeenkomst in fase C

Een overeenkomst voor onbepaalde tijd kan op de eerstvolgende werkdag door zowel de flexkracht als door u worden opgezegd, uiteraard met inachtneming van de geldende opzegtermijn. Wilt u de overeenkomst beëindigen, dan heeft u hiervoor wel toestemming nodig van UWV WERKbedrijf of moet u de kantonrechter om ontbinding vragen. De opzegtermijn is voor beide partijen – flexkracht en uitzendorganisatie – één maand, tenzij in de overeenkomst een afwijkende opzegtermijn is opgenomen. Heeft uw flexkracht de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, dan eindigt de overeenkomst voor onbepaalde tijd automatisch.

Regeling bij werkonderbreking

Beëindigt u de arbeidsovereenkomst met een flexkracht in fase C, maar kan hij of zij later toch weer voor uw organisatie aan de slag? In dat geval valt de flexkracht terug naar het begin van fase B, tenzij er tussen het eindigen van fase C en het opnieuw beginnen met werken minder dan 26 weken zijn verstreken. Heeft de flexkracht langer dan 26 weken niet voor uw uitzendonderneming gewerkt, dan valt hij of zij terug naar het begin van fase A.

Geautomatiseerde fasetelling: ja/nee?

Hoe houdt u de verschillende fasen van uw flexkrachten bij? Hoe zorgt u dat het fasensysteem up to date is? En hoe voorkomt u het maken van fouten? Door de voordelen van geautomatiseerde fasetelling bent u zeker van een correcte wekentelling, heeft u per flexkracht inzichtelijk in welke fase hij of zij zich bevindt, wordt u tijdig gesignaleerd bij fasewijzigingen en kunt u goed werkgeverschap garanderen. Lees hier meer over geautomatiseerde fasetelling of neem vrijblijvend contact met ons op.

linenew

line IMAGE

Hoe kunnen we u helpen?

FLEX IMAGE

Vraag een online demo aan

Benieuwd naar wat onze software voor uw organisatie kan betekenen? Vraag een online demo aan en wij vertellen u graag meer!

Demo aanvragen

FLEX IMAGE

Stel een vraag

Heeft u vragen over onze software, de mogelijkheden voor uw organisatie of over ons bedrijf? Deze vragen beantwoorden wij graag!

Neem contact op

FLEX IMAGE

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van de nieuwste blogposts, leuke nieuwtjes over Akyla en interessante weetjes over de software? Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

Nu aanmelden

We horen graag van u!
Heeft u vragen over onze software, de mogelijkheden voor uw organisatie of wilt u ons iets anders laten weten? We horen het graag. Maak gebruik van het formulier hiernaast en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Liever langskomen of telefonisch contact opnemen?
Bezoekadres
Het Eeftink 11-31
7541 WH ENSCHEDE
Postadres
Postbus 517
7500 AM ENSCHEDE
Algemene gegevens
(053) 483 75 38
info@akyla.nl