Na de invoering van de WAB je flexibiliteit als payroller behouden? Vervul de allocatieve functie

De voordelen van payroll in de huidige situatie

Nu geniet je als payroller nog van dezelfde voordelen als bij uitzenden. Een van die voordelen is dat je gebruik kunt maken van het fasensysteem. Dit levert je veel flexibiliteit op. Je kunt iemand bijvoorbeeld meerdere contracten aanbieden in een ‘korte’ periode. Daarnaast heeft het voor jou inleners ook belangrijke voordelen, namelijk:

 1. Geen administratieve rompslomp; inlenende bedrijven maken gebruik van de diensten van payroll bedrijven om de complexe personeels- en salarisadministratie niet zelf te hoeven doen.
 2. Afwentelen risico’s van het werkgeverschap; het is van tevoren duidelijk wat loonkosten zijn. De inlener draait niet op voor de kosten van doorbetaling bij verzuim (ziekte of arbeidsongeschiktheid) en hoeft geen (ontslag)vergoedingen uit te keren.
 3. Flexibiliteit: het inlenende bedrijf kan vrij eenvoudig afscheid nemen van de payrollmedewerker door de payrollovereenkomst te beëindigen.(Bron: flexmarkt)

De veranderingen van payroll onder de WAB

Payrollen biedt jouw klanten in de huidige situatie dan ook om meerdere redenen veel voordelen. Maar payrolling gaat onder de WAB flink op de schop. Blijft jouw organisatie na 1 januari 2020 payrollen, dan zul je veel meer tijd moeten besteden om hetzelfde eruit te halen als voorheen. Daarnaast kan het, afhankelijk van je situatie, ook nog resulteren in hogere kosten. Verder betekent het:

 • geen Lichter Arbeidsrechtelijk Regime meer;
 • geen fasensysteem;
 • geen uitzendbeding;
 • én veel minder flexibiliteit.

Onder de WAB wordt jouw payrollorganisatie gezien als werkgever. Daardoor val je onder de ketenregeling, wat betekent dat je medewerkers in een periode van drie jaar maximaal drie contracten mag aanbieden. Daar zit een crux, want de kans is groot dat je op dit moment met vier of zelfs vijf flexcontracten per jaar werkt. Potentieel betekent dit dat je medewerkers straks al binnen een jaar een vast dienstverband moet aanbieden. Eén van de grootste risico’s die payrollen nu voor jouw klanten wegneemt – lees: een flexibele schil met personeel – is daardoor niet meer mogelijk.

Een allocatieve functie vervullen: gebruik maken van de voordelen van uitzenden

Jij als payroller, maar ook jouw klanten raken dus flexibiliteit kwijt. De enige manier om die flexibiliteit voor jouw eigen organisatie én voor klanten te kunnen behouden, is om de stap naar uitzenden te maken. Of beter gezegd: om een allocatieve functie te gaan vervullen. Een allocatieve functie vervullen betekent dat je vraag en aanbod op de arbeidsmarkt bij elkaar brengt. En alleen wanneer je dat doet kun je ook na de ingang van de WAB gebruik blijven maken van de voordelen van uitzenden, namelijk:

 • een Lichter Arbeidsrechtelijk Regime;
 •  het fasensysteem;
 • een uitzendbeding;
 • én veel flexibiliteit.

Leestip: in een eerder geschreven blog vind je de zes indicaties die relevant zijn om te bepalen of jouw payollorganisatie wel of niet een allocatieve functie vervult.

Online werving en selectie om te voldoen aan de allocatieve functie

Om dit soepel te laten verlopen is het natuurlijk wel van belang dat je als payroller straks goede tooling inzet. De allocatiefunctie vervullen betekent namelijk dat je moet gaan werven en selecteren, en dat is voor jou tot nu toe geen dagelijkse bezigheid geweest. Door voor een goede online tool te kiezen kun je al voor 1 januari professioneel starten met werven en selecteren, daardoor de allocatieve functie vervullen en zo gebruik blijven maken van de voordelen van uitzenden.

Werven en selecteren in e-UUR

Akyla heeft een dergelijke tool ontwikkeld, namelijk een werving- en selectiemodule in onze flexportal e-UUR. Met deze module in e-UUR ondersteun je het gehele proces: van het opstellen plaatsen van een vacature tot het laten solliciteren van nieuwe medewerkers, van het selecteren van de juiste kandidaat tot de onboarding. Ben je nieuwsgierig naar onze tool?

Ontdek onze Werving & Selectie module

Meer uit jouw IT oplossingen halen?

Ontvang inspirerende voorbeelden. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. 

Je kunt je op elk moment uitschrijven

Lees ook

In 5 minuten een flexkracht onboarden

Akyla versnelt onboarding flexkrachten met Rabobank en Signicat Dit artikel tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Signicat Bij...

Hoe belangrijk is goede midoffice software?

Het aanbod voor IT oplossingen voor de uitzendbranche is divers. Er zijn verschillende applicaties die je als uitzendbureau of payroller...

Flexmarkt interview: “De oplossing voor een krappe arbeidsmarkt ligt voor het oprapen”

In het Flexmarkt ICT magazine van april 2023 werden onze CEO’s Martin Schievink (Akyla) en Gerard Mulder (Textkernel) geïnterviewd door...

Ontdek de impact van het Akyla platform voor jouw bedrijf

Geheel vrijblijvend