De laatste tips, tricks, updates & nieuws
Drie digitale handtekeningen, maar wat is precies het verschil?

13 November 2018

Zoals we in ons vorige blogartikel al schreven vertellen we je graag waarom wij zo enthousiast zijn over digitaal ondertekenen. Maar wat is dat nu precies, een digitale handtekening? Nou, een elektronische variant van een handgeschreven handtekening. Een dergelijke handtekening bestaat uit digitale gegevens die zijn vastgehecht aan een digitaal document. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen drie soorten digitale handtekeningen. De verschillen tussen die drie zijn voor een leek zo klein, dat het gemakkelijk is om het spoor bijster te raken. Hieronder proberen wij de verschillen zo goed en helder mogelijk uit te leggen.

De gewone digitale handtekening

Een gewone digitale handtekening is een handtekening die gekoppeld is aan andere digitale gegevens, bijvoorbeeld een document of een e-mail. De gewone digitale handtekening wordt puur en alleen gebruikt om de identiteit van de ondertekenaar vast te stellen. Een gewone digitale handtekening is bijvoorbeeld een ingescande handgeschreven handtekening.

De geavanceerde digitale handtekening

De geavanceerde digitale handtekening is een gewone digitale handtekening, die daarnaast

– op unieke wijze aan de ondertekenaar verbonden is;
– het mogelijk maakt de ondertekenaar te identificeren;
– tot stand komt met middelen die de ondertekenaar onder zijn uitsluitende controle kan houden;
– op zodanige wijze aan het elektronisch bestand waarop zij betrekking heeft verbonden is, dat elke wijziging van de gegevens na ondertekening opgespoord kan worden.

De gekwalificeerde digitale handtekening

Een gekwalificeerde digitale handtekening is een handtekening waarbij een certificaat – uitgegeven door een bij de OPTA ingeschreven certificatiedienstverlener – is gebruikt. Zo’n certificaat is een digitaal bestand dat aan het oorspronkelijke document is toegevoegd. Het certificaat moet gemaakt zijn met een veilig middel, bijvoorbeeld een goedgekeurde smartcard, een SIM-kaart met pincode of een usb-token. Bij de afgifte van het certificaat moet de toekomstige gebruiker bovendien face to face gecontroleerd zijn op haar of zijn identiteit.

Verschil in betrouwbaarheid en juridisch gevolg

De drie handtekeningen zijn voor de wet alle drie een digitale handtekening, alleen de betrouwbaarheid en het juridische rechtsgevolg van deze handtekeningen zijn verschillend. Waar die verschillen precies in zitten? Daar gaan wij in een volgende blog graag verder op in.

Direct contact

Kom direct met ons in contact. Wij helpen je graag verder!

photo-avatar-bg

Ben je enthousiast?

Ben je een uitzender, payroller of detacheerder?
Heb je vragen over onze software neem dan contact met ons op!