Belangrijk nieuws! Sinds januari zijn wij samengevoegd met ons moederbedrijf Textkernel

De 6 cao-elementen van de inlenersbeloning [+ meer over het loonverhoudingsvoorschrift]

Meer blogs over de inlenersbeloning

We schreven overigens al vaker blogs over de inlenersbeloning. Op onze blogpagina kun je de tag ‘Inlenersbeloning’ selecteren, en dan vind je (tot nu toe al) dertien artikelen over het onderwerp. En wil je graag snel up-to-date zijn, dan kun je de blog De inlenersbeloning: 9 vragen beantwoord eens lezen. Daarin delen we onder meer voor wie het loonverhoudingsvoorschrift is (en voor wie juist niet), maar ook waarom hij eigenlijk is ingevoerd, hoe je ‘m toepast en of je er op gecontroleerd kunt worden.

Zes elementen van een cao die onder de regels van de inlenersbeloning vallen

Wat we in de net genoemde blog niet benoemen, zijn de elementen van een cao die onder de regels van de inlenersbeloning vallen. We snappen dat je hier ook benieuwd naar bent, dus we delen ze graag met je. Het gaat om:

  1. Het geldende periodeloon in de schaal, waarbij de flexkracht wordt ingeschaald en beloond volgens cao of beloningsregeling. Voor bijzondere doelgroepen kan daarnaast de ABU-beloning gelden.
  2. ADV, waarbij de flexkracht recht heeft op dezelfde arbeidsduurverkorting per week, maand of periode als werknemers in dienst bij jouw inlener. Naar keuze wordt dit vergoed in tijd of geld. De berekening van ADV is (helaas) soms ingewikkeld en ondoorzichtig.
  3. Toeslagen voor overwerk, verschoven uren, onregelmatigheid en ploegentoeslag. Ook het berekenen van deze toeslagen kan ingewikkeld zijn, en bovendien tijdrovend.
  4. Initiële loonsverhogingen, waarbij de hoogte en het tijdstip door de inlener worden bepaald. De flexkracht moet dezelfde initiële loonsverhoging ontvangen als werknemers in dienst. Ook het tijdstip waarop deze loonsverhoging wordt uitgekeerd moet gelijk zijn.
  5. Onkostenvergoedingen, waarbij het gaat om onkosten die netto vergoed kunnen worden. Denk aan reiskosten of gereedschapskosten. De flexkracht ontvangt dezelfde kostenvergoeding als werknemers die bij jouw inlener in dienst zijn.
  6. Periodieken, waarbij de hoogte en het tijdstip door de inlener worden bepaald. Concreet gezegd ontvangt de flexkracht dezelfde periodieke loonsverhoging als werknemers in dienst bij jouw inlener.

Het loonverhoudingsvoorschrift: een grote impact

Je ziet het: het loonverhoudingsvoorschrift heeft een grote impact op verschillende elementen uit een cao. En het toepassen ervan kan ingewikkeld, ondoorzichtig en tijdrovend zijn. Daar komt nog bij dat Nederland ruim duizend cao’s telt, die gemiddeld eens in de drie jaar gewijzigd worden. Hoe meer inleners jij bedient, met hoe meer verschillende cao’s jij te maken hebt en hoe ingewikkelder het is om het loonverhoudingsvoorschrift juist toe te passen. Dit is waarom wij er nog steeds vragen over krijgen én waarom nog veel uitzenders en payrollers er mee worstelen. Want je immers moet wél compliant zijn, omdat je anders ontevreden flexkrachten krijgt (die niet juist worden uitbetaald) en je een fikse boete van de SNA/SNCU riskeert.

Werken met een automatische cao-ontrafelaar

It’s a hard nut to crack, die inlenersbeloning. Maar je kúnt de noot kraken – al veel uitzenders en payrollers zijn jou hierin voorgegaan. Zij hebben het proces rondom de inlenersbeloning namelijk gedigitaliseerd en werken met een automatische cao-ontrafelaar. Laat je inspireren door het verhaal van Adecco, of door deze quote van Debby Smits van Logistic Force: “Dankzij een automatische cao-ontrafelaar is er niet langer ruimte voor eigen interpretaties: iedere vestiging wordt door het systeem gedwongen om de cao-regels op dezelfde manier te lezen. Dat is prettig voor onze flexkrachten, die altijd het juiste loon uitbetaald krijgen, maar ook voor onszelf. Het is eenduidig én de urenregistratie en cao-ontrafeling is intern veel gemakkelijker over te dragen – bijvoorbeeld bij vakantie of ziekte. En dat niet alleen: komt er controle van de SNA of een externe partij, dan kunnen we digitaal laten zien dat we de inlenersbeloning correct toepassen. Dat is natuurlijk een extra motivatie.”

Lees ook

Flexkrachten onboarden in 5 min? 10 onmisbare features!

Onboarding Automation Checklist De tijd dat alles op papier werd...

Groeien of juist kosten besparen? Zo haal je het maximale uit je automatisering

Het is voor uitzendbureau door de krapte op de arbeidsmarkt...

Akyla versnelt onboarding flexkrachten met Rabobank en Signicat

Dit artikel tot stand gekomen in samenwerking met onze partner...

Meer tijd besparen?

Zet de volgende stap in automatisering.

Geheel vrijblijvend

Wij gaan verder als:

Sinds januari zijn wij samengegaan met ons moederbedrijf Textkernel. Onze website zal eind april 2024 overgaan naar Textkernel website. Tot dit tijd vind je nog steeds relevante informatie over ons mid-office platform.